Maailma digitalisoituu ja verovalvonta sen mukana

Verotarkastustyössä kokeiltiin menestyksekkäästi digitaalista etävalvontaa.

Mappimaailmasta digiaikaan

Maailma digitalisoituu ja verotarkastus sen mukana. Pohjois-Suomen verotarkastusyksikössä aloitettu kokeilu sähköisen kaupan etävalvonnasta on osoittautunut sen luokan menestykseksi, että sitä aiotaan laajentaa myös muuhun verovalvontaan.

Lue koko artikkeli

Suomalaisten kauppiaiden kilpailuasemaa turvaa kaukomyyjien ALV-valvonta

Olemme tehostaneet EU-alueen verkkokauppiaiden arvonlisäverotuksen rekisteröintiä. Jos kaukomyyjä myy tavaraa suomalaisille yli 35 000 euron edestä vuodessa, on se arvonlisäverovelvollinen ja velvollinen rekisteröitymään Suomen ALV-rekisteriin.

Osana Kansainvälisen verotuksen riski-ilmiöt -hanketta Verohallinnolla on ollut käynnissä sähköiseen kauppaan keskittynyt projekti, joka jatkuu sähköisen kaupan verovalvontatoimintona tulevaisuudessa. Valvonnassa haarukoidaan muun muassa EU-alueella olevia verkkokauppiaita, jotka ovat velvollisia maksamaan myynnistään arvonlisäveroa Suomeen, mutta eivät sitä tee. Näitä verkkokaupan myyjiä Verohallinto rekisteröi arvonlisäverovelvollisiksi. Tulevina vuosina rekisteröintien verovaikutuksien arvioidaan olevan useita miljoonia euroja vuodessa.

Kryptovaluuttojen verovalvontaa tehostettiin

Kryptovaluutat ovat sähköisen kaupan verovalvonnan painopistealueena. Verohallinto analysoi ja tunnisti kymmeniä tuhansia bitcoin-lompakkoja ja havaitsi, että usein kryptovaluuttojen kurssinoususta muodostuneet pääomatulot olivat jääneet ilmoittamatta. Verotukseen päätyi satoja tapauksia. Verojen määrät nousivat miljooniin euroihin.

Lue seuraavaksi Työtyytyväisyys ja osaaminen